Mobilt bredband

Uppdaterad: Fredag den 8 September 2023

Hur snabbt mobilt bredband behöver man?

Innan du skaffar mobilt bredband behöver du ta ställning till hur snabbt det behöver vara. Det är först och främst en fråga om vad du gör eller vill kunna göra online. Snabbheten påverkar priset så det är onödigt att skaffa snabbast möjliga bredband om du till exempel bara surfar och sköter dina konton i sociala medier.

Illustrering av raketsnabbt mobilt bredband

Mobilt bredband ligger en bra bit från fast bredband via fiber i fråga om hastigheter. Men det kan ändå vara tillräckligt snabbt för aktiviteter som kräver ganska mycket bandbredd. Mobilt bredband kan också vara snabbare än äldre former av fast bredband. Dessutom så har du det tillgängligt överallt där det finns täckning och inte bara i hemmet.

För att kunna streama film i Ultra HD-kvalitet behöver du i runda slängar 50 Mbit/s. I dagens läge kan du räkna med att få hastigheter på omkring 50 Mbit/s med 4G om täckningen är riktigt bra. Så att se på film med högsta möjliga upplösning utan att det buffrar är på gränsen till vad som är möjligt med mobilt bredband.

För att kunna titta på film i normal HD-kvalitet kan det räcka med 20 Mbits/s. Det innebär att du gör av med ungefär 3 GB i timmen. Har du ett begränsat mobilt bredband blir det alltså snabbt väldigt dyrt att ägna sig åt sådant som utnyttjar hastigheten fullt ut. Om du laddar upp eller ner filer är det heller inte särskilt lämpligt med ett mobilt bredbandsabonnemang som är begränsat i fråga om surfvolym eller där du betalar extra utöver en viss nivå. Om du lyssnar på musik via till exempel Spotify räcker det med 1 Mbits/s så länge du inte spelar “lossless”, då behövs minst 2 Mbits/s.

2G, 3G, 4G eller 5G?

Idag finns flera nätverk för bredband och mobiltelefoni som existerar parallellt. I korthet handlar det om tre olika generationer där det senaste nätverket är det bästa. G:et i 2G, 3G och 4G står alltså för generation. Även om en senare generation är snabbare kan ett äldre nätverk vara bättre om det har bättre täckning där du brukar befinna dig. 

Att 5G är på ingång har nog inte undgått dig om du har minsta intresse för teknik. 4G är bättre än 3G, men inte så mycket bättre att det var tal om någon revolution. 5G sägs dock kunna ge tio gånger så snabb dataöverföring som 4G och kan komma att innebära just något av en revolution i användandet av mobilt bredband.

Illustrerad pojke symboliserar senaste versionen av mobilt nätverk 5G

Idag använder nästan alla abonnemang för mobilt bredband 4G. 3G har ofta bättre täckning men på alla andra punkter presterar 4G bättre. 4G kan också komma att uppgraderas så att det blir ännu snabbare i framtiden. Dock inte så snabbt som 5G har förutsättningar att bli. 2G är så långsamt att det knappt går att använda till surf.

Operatörer som erbjuder 4G mobilt bredband kan ha olika hastigheter sinsemellan. Det kan till och med ha sitt eget nät av typen 3G eller 4G och en helt egen täckningskarta. 

Tänk på att du kan kolla hur bra täckningen är i just ditt område för en viss operatör innan du väljer mobilt bredband. Täckningskartorna kan vara ganska olika och en operatör som är bra i en del av Sverige behöver inte vara det i en annan.

Olika bredband ger olika responstid

Det är inte bara hastigheten på datatrafiken som avgör om ett bredbandsnätverk är bra. Hur snabbt du kan komma i kontakt med nätverket och hur många som kan anslutna i ett begränsat område är också avgörande. Spelar du mycket spel online behöver du hög responstid. 4G är mycket bättre än 3G i det avseendet och 5G kommer inte minst att innebära att nätverket får högre total kapacitet så att många fler kan använda det. Då talar vi om stora företag och organisationer med hundratals anställda.

Är 5G farligt?

Liemannen funderar på om 5G är farligare än 4G

5G är kontroversiellt och många är rädda för att utbyggnaden av 5G nätverket ska innebära att vi drabbas av skadlig strålning. Det ska man absolut ta på allvar och det är möjligt att vi behöver forska mer på 5G för att kunna vara helt säkra på att det är ofarligt även på lång sikt. Det bör dock sägas att det idag inte finns något vetenskapligt stöd för att 5G skulle vara skadligt på något sätt. Att prata mycket i mobiltelefon med telefonen intill örat är behäftat med betydligt större risker. I framtiden kan det bli aktuellt med bredband på väldigt höga frekvenser och om det kan medföra hälsorisker är definitivt något som det behöver forskas mer på.

Mobilt bredband som komplement till eller ersättning för fast bredband

Fram till idag har många valt mobilt bredband som komplement till bredband via fiber, ADSL eller kopparnätet. Det har varit en perfekt lösning när vi varit på resande fot eller sällan befinner oss på en och samma plats. Mobilt bredband har också varit ett bra alternativ i fastigheter som varit i avsaknad av fast bredband eller där det varit mycket billigare än att dra in fiber.

Om 5G infriar förväntningarna och byggs ut ordentligt kan mobilt bredband komma att börja konkurrera med fiber på allvar. Så snabbt ser det ut att kunna bli. Det ska dock sägas att framtiden för 5G ännu är oviss i Sverige. Om 5G är tillgängligt där du bor när du läser detta rekommenderar vi dock att du tittar närmare på det alternativet och inte bara jämför erbjudanden från leverantörer av fast bredband.

Kontantkort eller abonnemang

Ett kontantkort med mobilt bredband som du fyller på när du förbrukat en viss mängd data är bra om du inte använder bredband så mycket. Du kanske bara behöver det i samband med en specifik resa till en plats där du för en gångs skull inte har tillgång till fast bredband. Ett abonnemang är bättre för dig som kontinuerligt använder bredband på mobilen. Ett abonnemang kan, men behöver inte innebära att du har tillgång till obegränsade datamängder. Oftast betalar du ett högre pris för en större surfvolym, eller en extra avgift för all surf som överstiger en viss mängd som ingår i abonnemanget.

Testa hastigheten på ditt befintliga bredband

Det är svårt att komma ifrån att det först och främst är hastigheten som är det viktigaste när man jämför mobila bredband. Att veta hur snabbt bredband en operatör erbjuder kan vara avgörande när man gör sitt val. Tyvärr uppger de inte vilken hastighet de har rakt av utan du får ett spann, på till exempel 7–40 Mbit/s eller en hastighet som är den högsta som rent teoretiskt kan uppnås. Hur snabbt det är i genomsnitt kan du inte avgöra förrän du tecknat ett abonnemang för mobilt bredband och testat det flera gånger. En bra sida att göra det på är bredbandskollen.se. Om hastigheterna du mäter upp är lägre än utlovat ska du inte behöva betala fullt pris och det kan också vara en anledning för att byta leverantör av mobilt bredband.

Tecknad man ska testa sitt kanonsnabba mobila bredband

För att ett test ska bli rättvisande behöver du utesluta ett antal felkällor. Stäng ner alla nedladdningar och bakgrundsprocesser som kan påverka hur snabbt ditt internet är. Tänk på att byggnader, skog och tjocka väggar i sten eller betong påverkar hur snabbt bredband du kan få.

Sammanfattning

Det är helt enkelt ditt surfbeteende som avgör vilken typ av mobilt bredband som är bäst för just dig. Vi avslutar med vilka överväganden du bör göra utifrån dina surfvanor innan du bestämmer dig för vad du ska skaffa för mobilt bredband.

  • Hur snabbt bredband behöver du? Utgå från vad du gör online och välj ett abonnemang med lite marginal uppåt. Tänk på att du sällan kommer att komma upp i den högsta angivna hastigheten.
  • Använder du mobilt bredband som komplement till fast bredband? Då kan ett kontantkort vara ett alternativ till ett abonnemang.
  • Hur mycket data använder du varje månad? Välj ett alternativ med fri surf om du till exempel tittar på film eller laddar ner större filer.
  • Hur är täckningen där du befinner dig? Olika bredbandsleverantörer har olika täckning på olika platser.
  • Har du tid att vänta in 5G? Bind inte upp dig på ett långt avtal om du bor på en plats som du tror kan vara bland de första att få tillgång till 5G-nätet.
  • Behöver du verkligen mobilt bredband eller är det bättre att satsa på fast bredband och sedan komplettera med kontantkort om ett behov skulle uppstå?