mobilabonnemang

Mobiltelefonen är idag, för de allra flesta, en av de viktigaste och mest privata föremål man äger. Den innehåller allt från familjefoton och kärleksbrev till viktiga arbetsmejl och hjälpsamma funktioner i vardagen. För att telefonen ska fungera optimalt behöver man ett bra och stabilt mobilabonnemang, men vilket passar för just dig och dina behov?

Ett abonnemang fungerar på så sätt att du ingår ett avtal med en teleoperatör som erbjuder dig samtalstid, sms/mms och surfdata för ett överenskommet pris varje månad. Avtalet kan vara bundet till ett visst antal månader eller vara löpande med en bestämd uppsägningstid. I dag är det vanligast att abonnemanget innehåller en viss mängd samtalstid, sms/mms och surf per månad som du som användare får använda upp. Om det som ingår i abonnemanget inte räcker till hela månaden, så kan du ändå fortsätta att använda din mobiltelefon som vanligt men du får då betala styckpris för de samtalsminuter, sms/mms och den data för surf som du använder.

De flesta operatörer erbjuder även möjligheten att köpa till extra surf eller annat som behövs genom enkla knapptryckningar direkt på mobilen.

Jämföra mobilabonnemang

När du jämför mobilabonnemang är det viktigt att se till dina kriterier och behov. Det som är bästa mobilabonnemanget för dig, behöver inte nödvändigtvis vara det för någon annan.

Tänk igenom dina behov innan du tecknar ett abonnemang som låter bra. Mobiloperatörer kommer alltid med nya spektakulära erbjudanden som låter fantastiska och då är det viktigt att läsa igenom villkoren så man vet att de motsvarar det man behöver av sin mobiltelefon.

Det är till exempel extra viktigt att vara införstådd med villkor och innehållet i mobilabonnemanget om du som förälder vill hitta ett mobilabonnemang till dina barn, eftersom barn har svårare med att begränsa sin egen användning och på så sätt kan skapa dyra räkningar i onödan.

Bra att tänka på är att olika operatörer har olika starka nät beroende på var i landet du ringer, därför är det exempelvis lämpligt för norrlänningar att skaffa abonnemang som fungerar bäst i norra Sverige. Om ditt abonnemang är superbilligt men inte ger dig någon täckning att ringa med, så är det i slutändan inte ett abonnemang som passar dig. I norra Sverige är exempelvis Telia och Halebop bättre alternativ eftersom de har bättre täckning där än andra operatörer.

Om du är en person som sällan pratar i telefon och främst använder din mobil till att surfa, då är det viktigt att ha ett abonnemang som har mycket GB data och en bra nätkontakt för surf. De allra flesta abonnemang idag vänder sig till de som vill surfa.

Det finns otroligt många alternativ på mobilabonnemang, därför är det viktigt att hitta ett som så nära som möjligt, eller exakt, uppfyller de krav man har på mobilanvändandet.

Vilka leverantörer finns det av mobilabonnemang?

I början av mobilanvändandet i Sverige fanns det väldigt få mobiloperatörer. Idag ser det annorlunda ut och nya bolag startas relativt ofta.

De mobiloperatörer som finns gör ofta reklam i media på olika sätt, därför känner de flesta till de stora företagsnamnen: Telenor, Telia, Tre (3) och Comviq. Förutom jättarna finns de också mellanstora alternativ som Tele2, Halebop, Vimla och Hallon – vilka vanligtvis har fler nöjda kunder än de största bolagen har procentuellt. Det finns även flertalet uppstickare värda att nämna som: Mybeat och Fello.

Vilket abonnemang är billigast?

För dig som använder din telefon till att främst prata och smsa, blir det billigaste mobilabonnemanget ett där fria sms och fri samtalstid ingår. Vanligtvis ingår detta i de flesta abonnemang idag, då det är surfdatan som främst kostar pengar. Du kan få ner kostnaden markant genom att välja bort eller begränsa mängden surfdata som ingår i abonnemanget. Väljer du ett abonnemang med mycket lite eller ingen surfdata kan kostnaden bli under hundra kronor i månaden. Är du student eller pensionär finns även rabatter som gör det ännu billigare.

Om du istället är en person som helst vill surfa är det viktigt att jämföra olika mobilabonnemang med stor datamängd. Flera operatörer erbjuder abonnemang med obegränsad mängd surfdata, vilket passar bäst för de som surfar för mer än 60 GB i månaden. De allra flesta klarar sig bra på under 20 GB i månaden för vanlig vardagsanvändning. Även om du uppskattar att surfa på mobilen kan ett abonnemang med liten mängd surfdata fungera bra. Genom att koppla upp dig mot WiFi kan du på så sätt hålla nere mobilkostnaderna rejält. Gratis WiFi är idag väldigt vanligt, både hemma och på offentliga platser.

Har du frågor och funderingar kring abonnemang till mobilen för dig eller dina barn?
På Passagen Debatt kan du prata med andra användare och få hjälp att hitta billiga abonnemang som motsvarar dina önskemål.