Kontantkort mobil är ett kort med samtalstid, sms, mms och surf du betalar i förväg. Ett kontantkort kan aldrig kosta mer än det du laddat kortet för, till skillnad från ett abonnemang där du betalar för det du förbrukat i efterhand. När kortet är laddat dras vanligtvis kostnaden för samtal, sms, mms och surf från summan på kortet. Det finns också kontantkort med en fast kostnad där ett visst antal samtalsminuter, sms/mms och surf ingår i priset. Kontantkort surf kan oftast användas av både mobilen och surfplattan.

Ett kontantkort är ett mycket bra sätt att garantera en önskvärd månadskostnad. Kontantkort är exempelvis ett bra alternativ på resor eller för dig med strikt budget. Det är även utmärkt för en telefon som används sällan eller som främst används för samtal och meddelanden. Kontantkort är också det vanligaste alternativet för barn och tonåringars mobilanvändning, eftersom man som förälder på så sätt kan kontrollera kostnaderna på ett effektivt sätt.

Bra att veta är att oavsett om kontantkortet har slut på pengar så kan man alltid ringa nödnumret 112!

När pengarna på ditt kort är slut är det dags för en kontantkort refill. Du skaffar vanligtvis dessa online eller i mataffärer och kiosker. Det går oftast otroligt snabbt att ladda kontantkort, vilket gör att du kan använda din telefon direkt så snart du betalat för ny tid.

Behöver du ett kontantkort som funkar utomlands?

Kontantkort är ett smart val när du ska resa utomlands. Många vill inte använda sitt svenska abonnemang på resan, utan istället använda sig av ett förbetalt kontantkort. Det är vanligt att höra om skräckhistorier där folk som använt mobilen utomlands kommer hem till chockhöga räkningar, vilket man med ett kontantkort slipper. Innan du reser är det smart att jämföra olika kontantkort med varandra, så du skaffar det kortet som är lämpligast för din resa. Många gånger ändras priser och erbjudanden snabbt så lita inte på den informationen du skaffade för ett halvår sedan. Reser du inom EU brukar kostnaderna ofta vara de samma som hemma i Sverige.

Om du däremot ska vara utomlands under en längre tid kan det vara smart att köpa ett kontantkort i det landet du ska resa till, det vill säga om dina samtal främst kommer att ske inom det landet du reser till och inte hem till Sverige. Var dock säker på att du förstår kostnaderna och villkoren ordentligt innan du börjar använda kortet, samt kontrollerar att kortet är kompatibelt med din modell av mobiltelefon.

Finns det kontantkort till alla mobiler?

Kort svar: ja! Men alla kontantkort fungerar inte med alla mobilmodeller. Simkort finns i några olika storlekar men det brukar sällan vara något bekymmer att hitta det kortet man söker då de flesta mobiltelefoner idag använder sig av liknande modell av simkort. När du beställer ditt kontantkort anger du vilken modell på kort eller mobil du har.

Vilket kontantkort är billigast?

Priser och erbjudanden varierar ofta, ibland från vecka till vecka. Kortets kostnad beror på vad du ska använda kortet till. Om du är en person som surfar mycket är det viktigt att kortet har en låg surfkostnad eller många GB data som ingår i kostnaden. För dig som istället vill ha många samtalsminuter och lite eller ingen surf är andra kort lämpligare. Skriv ner vilka preferenser du har när du jämför kort för att lättare skapa dig en bild av vad du söker.

Har du frågor kring billiga kontantkort utifrån just dina premisser kan du vända dig till Passagen Debatt. I vårt diskussionsforum kan du enkelt komma i kontakt med andra och hitta svaren på just dina frågor.

Finns det gratis kontantkort?

Idag är de allra flesta kontantkort gratis att skaffa, utöver den summa man väljer att ladda kortet med. Till skillnad från förr när de flesta kort kostade pengar att införskaffa, är det idag mycket lätt att skaffa gratis kontantkort. När man har ett fast abonnemang hos en mobiloperatör betalar man en månadskostnad för att ha sitt kort aktivt. Många gånger ingår ett visst antal samtalsminuter, sms och surfdata i denna kostnad medan allt som används utöver detta ökar kostnaden. Med ett kontantkort försvinner månadskostnaden helt och du betalar endast för det du behöver. Du kan till och med endast ta emot samtal och sms för att ha kortet helt gratis. Tänk dock på att ett kontantkort ofta har en begränsad tid det är aktivt, om det är tomt på pengar, innan du måste tanka igen för att inte kortet ska bli inaktivt.