Resor

Resor på nätet – hur du säkrar bra priser och härliga upplevelser 2018

Här i Passagens resesektion vill vi hjälpa dig att hitta bra resor till schysta priser. Vi går igenom lite smarta tips för att hitta rätt bland alla resor, samt vad du bör tänka på så att inte semestern blir förstörd. Vi ger även lite tips på resmål som passar vid olika tillfällen.

Billiga resor är bra resor – priset avgör ofta

Här är Passagens tips för att hitta billiga resor:

 • Sök alltid i incognito från din webbläsare, genom cookies känner resesajten av om du har gjort flera sökningar och ökar på priset.
 • För billiga resor med all inclusive ska du titta efter charterresor när det inte är högsäsong, eller resmål som var populära för ett par år sen. Om de inte är lika populära längre kan priset ha gått ner även om kvaliteten är precis samma.
 • Att inte resa under högsäsong eller skollov gäller för övrigt alltid om du vill hitta billiga resor utomlands.
 • Se om priset skiljer sig beroende på om du åker olika dagar i veckan, tisdagar brukar vara billigast.
 • Boka i god tid, men inte för tidigt. Bäst pris är det ca 60 dagar före avresedatum, under högsäsong kan det vara bättre att boka tidigare. Sista minuten-resor kan vara billigare, men då kan du inte planera på samma sätt.
 • Kolla Passagens rabattkoder innan du bokar något, där finns fina erbjudanden som kan pressa priserna ännu mer.
 • Betala med ditt kreditkort så kan specialerbjudanden och reseförsäkring ingå.

Sista minuten – omåttligt populärt för de som har möjlighet

Sista minuten-resor passar dig som “bara vill komma bort”. Resebyråer erbjuder ofta restresor med charter som är billigare, anledningen är att avresedatumet är väldigt nära i tiden. Du har oftast även ett mer begränsat urval resmål. Det kan vara alla typer av hotell, allt ifrån all inclusive till ospecificerat hotell. Du kan även hitta flygstolar till sista minuten-pris om du föredrar att boka ditt boende själv.

Jämför resor som ett proffs

Genom att jämföra och göra research innan du bokar något är det större chans att din resa blir lyckad. Tänk på att utgå från dina önskemål och kriterier, inte från någon annans. Du kan spara mycket pengar genom att jämföra olika bolag, tidpunkter och standard.

Jämför hotell och vandrarhem

Lita inte för blint på recensioner på jämförelsesajter eller hotellets egen hemsida, då det nästan uteslutande är de positiva omdömena som visas. Om du hittar negativa recensioner så bör du därför lyssna på dem. Försök att bilda dig en uppfattning om hotellet utifrån besökares foton på sociala medier eller hos pålitliga källor. Hör gärna med vänner, eller fråga i forum online för att se vad tidigare gäster anser. Om du har frågor, ring eller maila boendet direkt. Om du söker på området du vill bo i på Google Maps så kan du hitta fler och billigare alternativ.

Jämför flygresor

På jämförelsesajter får du en bra överblick på olika flygbolags priser. Du kan ofta se vad de absolut billigaste priset är, jämföra olika dagar och anpassa antal byten. Tänk på att din tid också är värdefull. Det är inte alla gånger värt att spara några hundralappar om det förlänger resan med flera timmar. Kolla även priset direkt på flygbolagets hemsida, då det kan vara ännu billigare där.

Jämför resor med buss

Buss kan vara ett spännande alternativ för att se mer av landet du reser i. Tänk på att alla länder inte har samma standard på sina bussar som svenska bussbolag har, så om du ska åka långt kanske andra alternativ är bekvämare. Eurolines erbjuder både bekväma och prisvärda bussresor över hela Europa.

Jämför resor med tåg

Att resa med tåg är en livsstil. Du ser landet (eller länderna) du reser igenom samtidigt som du kan röra dig fritt på tåget och lära känna medpassagerare. Om du har sovkupé kommer du fram utvilad. Att resa med tåg är perfekt för den som är flygrädd eller har svårt att sitta stilla under flera timmar. Tågresan, och inte enbart destinationen, blir många gånger poängen med resan.

Jämför kryssningar och resor med båt

Det finns många fantastiska ögrupper för båtluff, du hittar både klassiska Grekland eller nykomlingen Belize på listan över populära resmål. Kryssningar i Karibien kostar lite mer än de i Medelhavet. Jämför pris utifrån säsong och boendestandard. Tänk på att alltid läsa på om företaget om det är nytt för dig – säkerhet och pålitlighet är alltid det viktigaste om du reser till havs.

Vilka är de bästa resmålen idag?

När det kommer till resmål finns det vissa klassiker som aldrig går ur tiden. Vi har storstäder som London, Paris och New York som alltid är värda ett besök. Kanske är det sättet du tar dig dit på som ändras och inte själva resmålet? Vi har även populära solsemestrar i olika prisklasser, allt från Mallorca, Grekland och Kanarieöarna, till solsemester längre bort som i Thailand eller Dominikanska Republiken. Andra populära länder drabbas av en nedgång i turismen på grund av världshändelser, som till exempel Egypten, Turkiet och Filippinerna. Istället vinner nya platser turisternas intresse. Här mixar vi på Passagen nykomlingar med klassiker i ny tappning.

Upplevelser och äventyrsresor

Alla resor blir en upplevelse i sig, men vissa resmål har mer att erbjuda när det kommer till äventyr. Island och Nya Zeeland är två drömöar som alltid toppar listorna för äventyrsresor. Om du är intresserad av naturfenomen så är dessa resmål något du måste uppleva. Det är även säkra platser som är vana vid turister. För safari bör du alltid se över säkerheten i landet innan du bokar din resa. Populära resmål för safari är Kenya, Tanzania, Zimbabwe och Botswana. Även Sydamerika bjuder på oförglömliga upplevelser, mat och kultur. Undersök vilket land som kan erbjuda något inom dina intressen innan du väljer. Glöm inte att Sverige också bjuder på äventyr, missa inte chansen att se norrsken, fjällvandra i norr, eller cykla genom södra Sverige under sensommaren. Även våra grannländer bjuder på äventyr. I Norge kan du åka på valsafari, och i Finland kan du besöka tomten.

Charterresor – sol och bad för den kräsne

Charterresor passar dig som har mycket annat på gång, och ont om tid att planera en resa. Med charter får du ett färdigt paket med flyg och hotell, många gånger på all inclusive hotell så att du inte heller behöver tänka på mat. Charterresorna går alltid till populära och säkra resmål där de är vana vid turister. De flesta på orten kan engelska, och det finns svensktalande personal på hotellet eller från resebolaget. Om du bokar en charterresa vet du att du får vad du betalar för, det är sol, värme, god mat och avkoppling.

Många charterresmål erbjuder även sevärdheter och möjlighet till äventyr om du tröttnar på hotellpoolen. Välj hotell och resmål utifrån dina förutsättningar. Vissa hotell passar barnfamiljer bäst, så om du är ute efter party kanske ett annat hotell är bättre för dig. Populära chartermål i Europa är Grekland, Kroatien, Portugal och Spanien, medan resmål som Turkiet, Egypten och Bulgarien har sjunkit något i popularitet. För charter längre bort rekommenderas Kap Verde, Vietnam, Maldiverna och Mauritius.

Stadsresor – för dig som trivs bäst i city

Varje stad har sin egen historia att berätta. Du kommer uppleva nya saker oavsett var du åker. Det viktigaste vid stadsresor är att läsa på om staden innan du åker dit, på så sätt kan du få ut mer av din resa. Kolla om det är några sevärdheter eller aktiviteter som du absolut inte vill missa. Planera även in tid för “ingenting”. Strosa genom stan, stanna till på ett café. Fråga lokalbefolkningen om deras favoritställen för att hitta gömda pärlor. Även om det är dyrare att bo centralt kan det vara en fördel då du oftast har begränsat med tid. Bor du centralt kan du promenera till det mesta och förlorar på så sätt inte tid i trafiken. För städer inte så långt bort så är både Helsingfors och Tallinn värda ett besök. Tel Aviv är en modern stad som måste ses. Beirut, Istanbul och Dubai har alla sin unika charm. Till klassikerna Barcelona, Paris och London hittar du lätt billiga flygbiljetter, medan boendet oftast är dyrare. New York, Tokyo och Shanghai är storstäder som måste upplevas. Dessa kräver dock både högre budget och mer tid.

Weekendresor – när du vill komma bort för en stund

Storstäder passar perfekt som weekendresor, men ibland kanske inte budgeten räcker till för att åka utomlands? Upptäck vårt eget vackra land under en weekendresa. Inrikesflygen är både frekventa och billiga, precis som buss- och tågbiljetterna. Besök Gotland eller Öland och njut av de unika landskapen. Norrland lockar utländska turister både på sommaren som på vintern, så varför skulle inte du spendera en helg där? Stockholm och Göteborg bjuder på storstadsliv i samma höga standard som de europeiska konkurrenterna.

Träningsresor – för dig som inte skippar leg day på semestern heller

Träningsresor finns för både elitidrottaren och vardagsmotionären. Utöva din favoritsport eller testa något nytt. Du kan hitta yogaresor till Indien eller tennisresor till Mexico. De flesta större hotell erbjuder sport och aktiviteter för att komma i form varje dag. Skidresor hittar du i Sverige likväl som Alperna, eller varför inte prova på Turkiet, Polen eller Bulgarien? Om dykning är din passion finns det många platser som lockar; Indonesien, Australien, Egypten eller kanske Cypern?

För familjen – passar dig som ska resa med barn

Tänk på att barnen kan bli väldigt rastlösa och störa de andra passagerarna under långa flygresor, så för barnfamiljer passar Europa perfekt. Alla länder runt Medelhavet har underbara stränder och barnvänliga hotell. Albanien är en ny stjärna på turisthimlen som förväntas öka i popularitet under året.

Resor för par – upplagt för romans

Alla resor passar de förälskade, välj det som tilltalar er bäst. Budvanska rivieran i Montenegro är ett billigt paradis som erbjuder sol och romantiska strandpromenader. Mysiga Schweiz passar er som älskar att vandra i gulliga, snötäckta landskap. Frankrike och Italien bjuder på både romantik, mat, sol och historiska sevärdheter.

Men om man vill resa som singel då?

Partyöarna i Medelhavet har länge varit populära destinationer för den yngre singelpubliken. Malta blir allt mer populärt både för turister och för skandinaver som vill bo utomlands ett tag. Testa gärna de lite mer ovanliga huvudstäderna i Europa som Prag, Budapest eller Belgrad för nya upplevelser.

Var kan svenskar resa utan pass eller visum?

När du reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein måste du ha med dig giltigt pass eller ett nationellt id-kort utfärdat av polisen. Du kan alltså resa utan pass, men du kan inte använda ett vanligt id-kort eller svenskt körkort som resehandling. För resa utanför EU måste du alltid ha giltigt pass. Se även till att du har tillräckligt lång giltighetstid kvar. Ofta krävs ca sex månaders giltighetstid vid inresan. Om du har ett svenskt pass kan du många gånger resa utan visum, men se alltid över reglerna för just det landet du ska åka till. Ibland måste du ansöka om visum på ambassaden eller online, andra gånger fås det på flygplatsen vid inresa i landet.

Övrigt att tänka på – Passagens tips och tricks för den ressugne!

När du ska ut och resa är det några saker du alltid bör kolla upp innan så att du inte råkar ut för några problem. Dessa varierar beroende på typ av resa samt vart du ska åka, men här är några generella punkter som är lätta att glömma bort.

 • Behövs visum? Ges det på flygplatsen eller ansöker du via ambassaden?
 • Hur lång giltighetstid behöver du ha på passet?
 • Behöver du några vaccineringar? Tänk på att det kan ta flera veckor om det är flera sprutor.
 • Vad täcker din reseförsäkring? Behöver du köpa ett tillägg?
 • Har någon på hemmaplan alla resedetaljer i fall att något händer?
 • Bör du meddela svenska ambassaden på plats om att du befinner dig i landet?
 • Har du kontaktuppgifter till ambassaden, försäkringsbolag, resebolag etc. sparade?
 • Kolla upp vilka regler som gäller för eventuella mediciner du behöver ha med dig, både ombord på flyget och in i landet.
 • Vad heter dina mediciner, allergier eller sjukdomar på språket i landet?
 • Tänk på att du omfattas av lagen som gäller i landet, så visa hänsyn till olikheter.

Logga in på Passagen

Passagen rekommenderar: