Mobiltelefoni & bredband

Passagens tips om telefoni och bredband 2018

Tekniken tar en allt större plats i vår vardag och de flesta tjänsterna flyttar online. Med allt från banken till TV:n via internet blir det allt viktigare att ha en snabb och stabil internetuppkoppling. Mobiltelefonen agerar personlig assistent och hjälper oss med allt från betalningar till att vara aktiva, samt att hålla kontakten med nära och kära. Att välja bland alla enheter, abonnemang, operatörer och erbjudanden har blivit en djungel. Passagen är här för att guida dig genom snårskogen. Vi lägger löpande upp fler och uppdaterade guider med det senaste inom området.

Har du kollat in Passagen Debatt? Där kan du få hjälp av andra konsumenter. Ställ frågor eller ge råd och tips till andra. Har du tagit del av ett riktigt bra erbjudande eller fått fantastisk hjälp från kundtjänst? Dela med dig till andra konsumenter så att de också kan få den bästa uppkopplingen och en enklare vardag.

Mobiltelefoni

I dagens samhälle har de flesta tillgång till en mobiltelefon. Målgruppen för mobiltelefoni innefattar i princip alla från födseln till dödsbädden. I och med att dagens fokus ligger mer på delen mobil än på delen telefoni så finns det fler aspekter att ta hänsyn till i ditt val av mobil enhet, betalalternativ och operatör.

 • Vem ska använda tjänsten – ett barn, student, yrkesaktiv eller senior?
 • Vilken täckning finns det där du främst befinner dig, har du specialkrav?
 • Vilka tjänster används främst, telefoni, sms, surf eller spel?
 • Bör tjänsterna vara begränsade eller obegränsade?
 • Vem är det som betalar?

I den här guiden går vi igenom det mest grundläggande, men Passagen publicerar mer ingående och uppdaterade guider inom respektive område löpande.

Mobilabonnemang

I och med att målgruppen för mobilanvändning ökat så markant har även utbudet av mobilabonnemang ökat. Du hittar till exempel olika abonnemang anpassade för om det är till ditt barn eller om det är till ditt företag. När du jämför mobilabonnemang bör du därför inte bara se till totalkostnaden utan till vem som ska använda det. Med mobilabonnemang så betalar du samma belopp varje månad via en faktura. Om du gör slut på till exempel antal GB som ingår så får du vänta till nästa månad innan du har internet igen. Hos vissa operatörer kan du köpa till extra av det som har tagit slut.

Nästa steg är att analysera vilka tjänster du använder mest innan du bestämmer dig. Om du till exempel aldrig skickar sms utan använder onlinebaserade versioner som Whatsapp, Messenger eller Snapchat, så behöver du inte ett abonnemang som ger dig fria sms. Samma sak om du främst ringer via webbtelefon så som Skype, Whatsapp eller Viber, då behöver du kanske inte obegränsat antal minuter?

Hur surfar du från din mobiltelefon? Om du ofta spelar online, streamar TV eller musik behöver du fler GB i surf. Om det är en äldre person som främst använder telefonen som säkerhet kanske det räcker med det minsta antalet GB. Om du reser mycket passar antagligen ett abonnemang med gratis surf i EU/ESS bäst.

Se över hur dina vanor ser ut och välj abonnemang utifrån det, på så sätt kan du hitta det billigaste abonnemanget som fortfarande täcker dina behov. Det är onödigt att betala för fler eller större tjänster än vad du behöver. De flesta operatörerna låter dig byta abonnemang kostnadsfritt och utan bindningstid, med förutsättningen att du byter inom operatörens eget utbud. Om du vill byta operatör måste du se över vilken bindningstid du har på ditt nuvarande abonnemang. Teckna inte längre avtal än vad du vill ingå, det är onödigt att hamna i en situation där du betalar för två abonnemang eller får betala dyra avgifter för att du bryter kontraktet. I samband med att du tecknar ett nytt avtal får du möjligheten att köpa billiga mobiltelefoner. Vanligtvis läggs priset på som en månadskostnad till din abonnemangsavgift.

Kontantkort

Med kontantkort betalar du bara för det du behöver. Utbudet är stort, så jämför kontantkort innan du bestämmer dig. Comviq kontantkort kommer till exempel med olika fasta priser. Då betalar du den utvalda summan så gäller paketet i 30 dagar. De har även paket som gäller i 7 dagar, vilket passar bra om du bara är i Sverige tillfälligt. Behöver du extra mycket surf en månad så kan du köpa till fler GB. De flesta kontantkort är gratis, som Halebops kontantkort vilket också är populärt bland studenter. Ett annat alternativ med kontantkort är att ladda på en viss summa som du sedan har att ringa och smsa för. Summan är inte tidsbunden på samma sätt som paketpriserna är, utan du laddar på igen när pengarna är slut. För att hitta det bästa kontantkortet måste du, precis som vid abonnemang, se över hur du använder din mobiltelefon. Fördelen med kontantkort är att du enkelt kan variera ditt paket månad för månad. Under sommaren kanske du befinner dig i sommarstugan utan WiFi och vill ha ett paket med mera surf, eller så är du utomlands och vill inte ladda på telefonen under några veckor. Kontantkort ger dig mer frihet och flexibilitet.

Att tänka på vid val av mobiloperatör

En av aspekterna att undersöka vid val av operatör är hur täckningen ser ut. Vissa operatörer har sitt eget nät, medan andra hyr in sig på andra operatörers nät. Telia och Tre har varsitt nät, medan Telenor och Tele2 har ett gemensamt. Sen använder till exempel Hallon Tres nät, Halebop använder Telias nät medan Comviq använder både Telias och Telenor/Tele2s nät. Alla näten täcker i princip alla bebyggda delar av Sverige, och de utvecklas för bättre täckning hela tiden. Om du bor i glesbygden, eller ofta befinner dig ute i naturen eller på sjön kan det vara bra att studera operatörens täckningskarta innan du bestämmer dig. Du kan även kontakta kundtjänsten för företaget för att se exakt vad som gäller i ditt område och hur framtidsplanerna ser ut i fall att det är dålig täckning i dagsläget.

Om du samtidigt vill köpa en ny mobiltelefon eller surfplatta så bör du se över vilka specialerbjudanden de olika operatörerna har. Du kan få enheten till ett bättre pris om du samtidigt tecknar ett abonnemang eller köper ett kontantkort, men jämför alltid priset mot om du köper samma enhet från en elektronikbutik. Det kan ibland vara billigare att köpa enheten från en annan butik online och operatörens tjänster separat.

Fast telefoni

Vid fast telefoni kan hela familjen dela på ett hemnummer. Fast telefoni är inte lika vanligt längre nu när alla har sin egen mobiltelefon, men kan innebära fördelar beroende på hur dina samtalsvanor ser ut. Om du har bredband kan du välja bredbandstelefoni, vilket vanligtvis är billigare än telefoni via telejacket. Precis som vid mobiltelefoni finns det många olika abonnemang att välja mellan. Jämför abonnemang utifrån om du ringer många andra fasta telefoner eller främst mobiltelefoner. Om du ringer mycket utomlands finns det abonnemang som passar från till exempel Com Hem.

Att tänka på vid val av telefonoperatör

För fast telefoni bör du alltid överväga om du behöver ett abonnemang eller om det räcker med din mobiltelefon. Vanligtvis sköts den mesta kommunikationen via din mobiltelefon eller online. Förutom de fasta telefonerna kan du köpa till abonnemang till onlinelösningar som Skype. Om du ringer mycket i jobbet kan du spara mycket pengar på att ha en fast telefon till ett fast månadspris istället för kostnad per minut. Se över dina behov och jämför både telefonoperatörer som erbjuder fast telefoni samt mobilabonnemang.

Bredband

Att välja bredband är inte alltid så enkelt. Det finns många olika varianter, storlekar, prisklasser och leverantörer. För att hitta en populär bredbandsleverantör kan du kika i Passagen Debatt. Där kan du ställa frågor eller läsa svar på andras frågor och få tips från användare. Att ta hjälp av andra konsumenter är den snabbaste och säkraste vägen till rätt val. Det finns givetvis några saker som du själv måste fundera över först.

 • Hur ser ditt boende ut? Villa eller lägenhet, många kvadrat eller lite mindre?
 • Hur många personer kommer att använda bredbandet?
 • Hur många enheter kommer vara uppkopplade? TV, dator, surfplatta, mobiltelefon, spelkonsol etc.
 • Använder du/ni bredbandet till att surfa, streama film och musik, spela spel online, ladda ner större filer som film eller musik, hemmakontor etc.
 • Vad finns tillgängligt där du bor?
 • Behöver det vara mobilt så att du kan använda det på flera olika platser?

Bredband via fiber

Med bredband via fiber får du riktigt snabbt och stabilt internet. Det är den bästa metoden på marknaden, men det kräver att din bostad är ansluten till ett fibernät. De fiberoptiska kablarna finns nergrävda under marken och är därför inte lika känsliga mot väderomställningar. Fiber är ett bra val om ni är många som använder samma WiFi, streamar och laddar ner mycket eller spelar mycket online. Bredband via fiber kommer i olika storlekar och till exempel Bredbandsbolaget anger vilken storlek som passar vilken typ av användning så att du enkelt ser vilket paket som passar dig. Com Hem erbjuder också bredband via fiber, och som kund får du både kampanjpriser och andra fördelar.

Bredband via kabelnätet

Bredband via kabelnätet är det vanligaste alternativet om det inte finns fiber i din bostad. Oftast erbjuds samma bredbandspaket till samma priser, så är fallet hos till exempel Bredbandsbolaget. För att kunna koppla upp dig via antennuttaget så behöver du ett modem.

Modemet ingår som regel när du aktiverar ditt abonnemang, och när du säger upp abonnemanget så lämnar du tillbaka modemet. Fiber är ett snabbare och mer stabilt alternativ, så om du har möjlighet att få ditt bredband via fiber bör du välja det.

Bredband via telenätet (ADSL)

Bredband via telenätet går via samma kopparledningar som den fasta telefonin gör. Du kan inte få samma hastighet via ADSL som med bredband via fiber eller kabelnätet. Dock finns inte alla alternativ tillgängliga i alla bostäder, så du har inte alltid möjligheten att välja. Du kan fortfarande streama, spela och surfa med en ADSL-uppkoppling, men om ni är många som använder samma uppkoppling kommer det att gå långsammare. Hastigheten påverkas även av kvaliteten på kopparledningarna samt på hur långt ifrån telestationen du bor. Telias bredband finns både via telejacket och som fiber. Välj det som passar dina vanor och bostad bäst.

Mobilt bredband

Med ett mobilt bredband är du uppkopplad mot internet via mobilnätet. Jämfört med de andra alternativen så kan du flytta ditt mobila bredband till olika platser, du kan alltså ta det med till sommarstugan eller vara uppkopplad under tågresan till exempel. Mobilt bredband passar dig som behöver mer internet än vad ditt mobilabonnemang kan erbjuda utan att vara bunden till en och samma plats. Bredband2 erbjuder olika alternativ för datamängd så att du inte behöver betala för mer än vad du använder. För datorn kopplar du in ett USB-modem, och för surfplattan använder du ett SIM-kort.

Att tänka på vid val av bredbandsoperatör

Läs gärna recensioner innan du bestämmer dig för en bredbandsoperatör. Mycket kan låta bra i erbjudandet, men det är även viktigt att se vad andra kunder tycker om både service och den köpta tjänsten. Delta gärna i Passagen Debatt om du har frågor, tips eller varningar till andra som letar bredbandsoperatör. Det viktigaste är som alltid att utgå från dina egna förutsättningar och behov. Betala inte för mer än vad du använder, och utvärdera ditt abonnemang när det börjar närma sig slutet på bindningstiden.

 • Finns det andra operatörer som erbjuder samma tjänst till ett lägre pris?
 • Betalar du för mer än du behöver och kan byta till ett billigare abonnemang?
 • Har din nuvarande operatör specialerbjudanden som du kan ta del av?
 • Får du bättre pris som ny kund hos en annan operatör, eller har din nuvarande någon typ av lojalitetsrabatt?
 • Läs på så att du kan förhandla om ett bättre pris!

Logga in på Passagen

Passagen rekommenderar: