Miljövänlig grillning

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Att grilla hör sommaren till, kanske även hösten och vintern om grillning hör till dina stora intressen. Att maten smakar gott när den är grillad är ingen nyhet, men vet du hur du ska göra för att vara så miljövänlig som möjligt när du tillreder käket? Om inte kommer du ha stor nytta av att läsa den här guiden där du får många tips på hur du grillar godare och grönare.

Använd inte engångsgrill, men gärna kolgrill

Så långt du bara kan ska du försöka undvika att använda dig av engångsgrillar. En engångsgrill är inte bara dålig för miljön utan faktiskt också för maten du ska laga. När du använder en engångsgrill innebär det att onödiga resurser slösas eftersom det kräver en enorm mängd energi att tillverka det aluminiumskal de kommer i. Den tillverkningen ger bland annat upphov till en ökad mängd utsläpp av koldioxid.

Vidare är det bättre att använda en kolgrill än en gasolgrill. Det beror på att gasol ger upphov till mer koldioxidutsläpp än kol.

Ersätt tändvätskan med andra alternativ

Tändvätska gör det lätt att få fyr på grillen, visst! Däremot är det inte alls en bra produkt att använda ur en hälso- och miljösynpunkt. Vätskan tillverkas av en petroleumprodukt och en stor del av den kommer avdunsta i luften vilket gör att det skapas ozon nära marken. Tändvätska är inte heller bra för hälsan och kan vara rent utav farlig att äta. Det gäller att man har noga koll på eventuella barn som är i närheten när man grillar då barnsäkra korkar inte alltid är helt säkra.

Smaken på maten kan också komma att påverkas av tändvätskan, och det förtar en del av den njutning grillad mat är. Istället för att använda tändvätska kan du använda en skorstenständare, elektrisk grilltändare eller en värmepistol. Det finns också tändpapper som är gjort på stearin som är ett bra alternativ. Om du inte har tillgång till något av dessa tänddon kan du göra dina egna genom att paketera in stearinljus i tidningspapper. Det går också att ta vanligt tidningspapper och dränka det i matolja.

Välj grillkol med miljömärkning

Du ska aldrig köpa grillkol som inte har en miljömärkning. Det kan du ha som en tumregel när du letar efter kol. Enligt Naturskyddsföreningen kommer grillkol som inte har en miljömärkning ofta från en illegal eller ohållbar skogsavverkning. Miljömärkningar du kan titta efter är Bra Miljöval eller Svanen. Köper du grillkol som har de märkningarna kommer en del av summan du betalar placeras i en fond för projekt som främjar den biologiska mångfalden. En annan sak du kan tänka på är att välja grillkol som är producerad i närheten om det är möjligt.

Skippa palmolja i marinaden

Palmolja tillverkas vanligtvis på ett icke hållbart sätt, men det finns varianter som är godkända ur en miljösynpunkt. Om du vill ersätta palmoljan i marinaden kan du göra det med en närproducerad och ekologisk grillolja som exempelvis är gjord på raps. Väljer du ändå en grillolja som består av palmolja ska du vara noga med att välja en produkt som är certifierad med RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil). Du som ska grilla behöver dock känna till att även märkningen RSPO är kraftigt ifrågasatt. Det allra bästa är förstås om du gör din egen marinad. Det blir inte bara godare utan gör det också lättare för dig att välja bra råvaror.

Vad ska du grilla?

Om du vill grilla miljövänligt är det bäst att välja ekologiska och närodlade grönsaker. Är det kött som ska placeras på gallret kan du använda dig av köttguiden som WWF står bakom för att hitta de alternativ som är mest miljövänliga. Vad gäller fisk och skaldjur ska du istället köpa vildfångade sådana som är märkta med KRAV eller MSC eftersom båda de märkningarna vittnar om att maten kommer från ett livskraftigt bestånd.

Grilla grönsaker och ta vara på rester

Grillade grönsaker är smaskens, men det händer att bitarna faller ner i grillen och därför inte kan ätas. För att du inte ska bidra till ett matsvinn kan du använda dig av grillspett som du placerar grönsaksbitarna på. Större grönsaksbitar kan du grilla direkt på gallret.

En annan sak du kan göra för att minska på matsvinnet är att grilla de rester du har hemma i kylskåpet eller skafferiet. Istället för att slänga maten, vilket vi i Sverige gör i många kilo per person och år, så kan du ofta grilla dem. Tänk också på att inte handla för mycket så att du inte behöver slänga en onödig mängd mat efter grillkvällen.