Att ta ett snabblån online innebär att du får pengarna direkt in på ditt konto, oftast inom en timme från det att du ansökte om lånet. Undantaget kan vara under kvällar och helger, även om det oftast sker inom en timme då också. Vissa företag behandlar nämligen bara ansökningar under kontorstid, och ibland kan banköverföringen genomföras först under nästkommande arbetsdag. Snabblån passar som en ekonomisk bro mellan inkomster. Du bör aldrig ta ett lån online om du inte är säker på att du kan betala tillbaka innan förfallodagen. När du lånar online behöver du inte ange vad du ska ha pengarna till, det avgör du helt själv. Innan du lånar pengar bör du dock överväga vissa saker:

  • Behöver jag verkligen det jag ska köpa just nu, eller kan det vänta tills jag har sparat ihop pengarna som behövs?
  • Är det en investering så att jag kommer tjäna pengar på det i längden, eller totalt sett betala ett lägre pris?
  • Har jag råd att betala tillbaka lånet och räntan i tid?
  • Kommer lånet hjälpa mig, eller försätta mig i en svårare ekonomisk situation?

När någonting oväntat inträffar och du är i behov av snabba pengar är det lätt att handla först och tänka sen. Med ett snabblån får du som sagt oftast pengarna samma dag, så lägg lite tid på att jämföra snabblån innan du bestämmer dig. Kika gärna in på Passagen Debatt för att se ris och ros från andra konsumenter innan du bestämmer dig.

Vad är ett snabblån och vem får ta det?

När du lånar online så är det så kallade snabblån utan säkerhet. Till skillnad mot till exempel bostadslån har banken alltså ingen garanti i form av bostad, fordon eller borgenär. Kraven är oftast lägre på dig som låntagare för att beviljas ett snabblån, jämfört med ett traditionellt banklån. Många gånger behöver du inte ha en fast månadsinkomst, utan ett minimum på årsinkomst ställs, vilket gör att du med vikariat eller frilansuppdrag också kan beviljas snabblån. Den största skillnaden för dig som låntagare är att du kan beviljas ett snabblån även om du har betalningsanmärkningar. Om du har skulder hos Kronofogden kommer du inte att beviljas ett snabblån. Kreditgivarna för snabblån är mer flexibla och ser till din ekonomi i dagsläget när de fattar beslut. Eftersom det rör sig om mindre summor så är de beredda att ta större risker. Vissa minimikrav ställs alltid, som att du ska vara över 18 år, folkbordförd i Sverige, och som sagt ha en taxerad inkomst. Du behöver oftast ett bankkonto med BankID så att du kan identifiera dig, samt motta pengarna.

Snabblåneföretag

Snabblåneföretagen erbjuder ekonomiska tjänster som vanligtvis inte ryms i de traditionella bankernas utbud. Lånutbudet består främst av smålån, oftast summor mellan 5000 kr och 20 000 kr, även om det finns de som också erbjuder större summor. Fokus ligger på att vara lättillgängliga för alla personer i behov av snabba pengar. Snabblåneföretagen ställer inga frågor om varför du vill låna, utan vill bara försäkra sig om att du kan betala tillbaka. De praktiserar därför alltid ansvarsfull kreditgivning. Kreditprövningen är lika mycket för långivarens skull som för låntagaren. Ingen tjänar på att låntagaren inte kan betala tillbaka sitt lån.

Snabblån räntefritt första gången

Många snabblåneföretag marknadsför sina förstagångslån som gratis eller räntefria. Var noga med att alltid läsa villkoren för lånet innan du ansöker. Jämför den effektiva räntan, inte bara den nominella räntan för olika lån. Den effektiva räntan baseras på hela kostnaden för lånet, alltså både nominell ränta och eventuella avgifter. Även om lånet är utan ränta kan det nämligen förekomma avgifter som du måste vara beredd att betala om du tecknar lånet.

Snabblån som inte tar UC

Ett snabblån utan UC innebär bara att Upplysningscentralen inte är det kreditupplysningsföretag som används. Om du har för vana att ofta ansöka om lån så är det en fördel att ansöka via en kreditgivare som använder ett annat företag. UC registrerar dina ansökningar, och många ansökningar kan dra ner ditt kreditvärde. Andra företag som också används för kreditupplysning är till exempel Bisnode, Soliditet och Creditsafe. När du jämför snabblån kan du oftast välja att bara jämföra lån utan UC. Oavsett vilket kreditupplysningsföretag som används så får snabblåneföretaget information om din nuvarande ekonomiska situation. Kreditupplysningen visar till exempel din inkomst under de senaste två åren, andra lån samt om du har några betalningsanmärkningar eller skuldsaldo. Andra aktiva lån kanske inte är registrerade hos det aktuella kreditupplysningsföretaget, därför måste du själv vara extra ansvarsfull och inte ansöka om lån när du egentligen inte har råd att betala tillbaka. Det kommer bara att försätta dig i en sämre situation än tidigare och du kan riskera att få skulder hos Kronofogden.