Ett sms lån är en typ av konsumentlån där du får svar på din ansökan snabbt, och du får pengarna direkt in på kontot ännu snabbare. Långivarna har konton hos alla svenska storbanker så att de kan utföra en direktbetalning till ditt bankkonto, det går på bara några minuter. Alla kan hamna i en ekonomisk knipa, bilen går sönder, tandläkarräkningen blir högre än väntat, värmepumpen behöver bytas ut, anledningarna till att behöva snabba pengar är många. Att ta ett sms lån är en smart lösning om du behöver tillfällig ekonomisk hjälp, som du vet att du kan betala tillbaka i tid. Sms lån ger dig dessutom direkt utbetalning, så du kan lösa din ekonomiska situation direkt på plats, utan onödig stress eller frustration.

Hur många smslån kan man ta?

I princip kan du ta hur många smslån du vill. Många långivare låter dig bara ha ett aktivt lån i taget hos dem, men så fort du har betalat tillbaka det första lånet kan du ansöka om ett nytt igen. Att ta ett smslån för att betala tillbaka ett annat lån är ingenting vi kan rekommendera. Det är bättre att du kontaktar långivaren för att se om du kan förlänga avtalet istället. Tänk även på att det görs en ny kreditupplysning på dig varje gång du gör en ny ansökan. Många kreditupplysningar kan sänka ditt kreditvärde hos långivare då det ger ett oseriöst intryck. Det finns inga sms lån utan kreditprövning, dock kan olika kreditupplysningsföretag användas. Storbankerna samt många kreditgivare online använder Upplysningscentralen för kreditupplysningar. Om du ansöker om ett lån utan UC registreras inte din kreditupplysning där, utan kreditupplysningen görs av till exempel Creditsafe, Bisnode eller Soliditet. Om du ansöker om lån via en jämförelsesajt för lån så görs endast en kreditupplysning, men du får offert från ca 20 företag. Perfekt om du vill hitta det bästa alternativet för dig riktigt snabbt, och utan att påverka ditt kreditvärde. Innan du ansöker om ett lån bör du dock överväga om du verkligen behöver det du ska låna till eller om det är bättre att avvakta. Det kanske är en chans i livet du bara inte kan missa, eller en kostnad som bara måste betalas just nu. Om du inte har pengarna i förväg bör du bara ta ett sms lån om det är absolut nödvändigt.

Vad kostar ett SMS lån?

När du jämför sms lån ser du vad du får betala tillbaka för lånet. Vissa erbjuder räntefria lån om det är första gången du lånar där, men tänk på att det kan tillkomma andra avgifter, så kolla alltid slutsumman innan du bestämmer dig. Det är oftast billigare att betala tillbaka ett lån snabbare än om du vill ha längre tid på dig. Även om det kan se ut som att det blir billigare att låna en större summa så bör du aldrig låna mer än vad du egentligen behöver och vet att du kan betala tillbaka. Det är onödigt att dra på dig större utgifter i fall att du inte skulle kunna betala tillbaka i tid.

SMS lån fördelar och nackdelar

Den största fördelen med sms lån är givetvis att det går så fort. Du skickar in ansökan och får både svar och pengarna på kontot så gott som direkt. Beroende på tid på dygnet samt veckodag kan det ta något längre tid då vissa företag bara behandlar ansökningar under kontorstid. Den största fördelen är också den största nackdelen. I och med att det är så lätt att låna via sms eller online är det lätt att låna först och tänka sen. Försök att ge dig själv en stund i lugn och ro där du tänker igenom beslutet att låna. Behöver du det du ska köpa just nu eller är det bättre att avvakta? Fördelen är att lånet kan ge dig ekonomisk hjälp i en knivig situation, så låt inte lånet göra situationen ännu värre genom att spä på dina obetalda skulder eller försätta dig i en ohållbar situation. Om din ekonomi klarar av återbetalningen så finns det ingen anledning till att inte ta ett sms lån.

Vilket smslån är lättast att få?

Om du uppfyller minimikraven är alla smslån lätta att få. Du måste till exempel vara över 18 år och ha någon typ av inkomst. Det går bra med bidrag eller pension om du inte har en tjänsteinkomst. Du måste även vara folkbokförd i Sverige och oftast krävs det att du kan identifiera dig med BankID eller e-legitimation. Om du har betalningsanmärkningar kan du ändå beviljas smslån, men tyvärr inte om du har skulder hos Kronofogden. Läs gärna på lite om långivaren innan du ansöker. Det är viktigt att du väljer en seriös och pålitlig långivare.