Privatekonomi & lån

Låna pengar snabbt

Om du behöver låna pengar snabbt så är det bäst att vända sig till ett snabblåneföretag, och inte en av de mer traditionella bankerna. Snabblåneföretagen hittar du online, det finns många jämförelsesajter där du kan hitta det bästa lånet för dig. Kolla gärna i Passagen Debatt för att se vilka långivare andra konsumenter rekommenderar.

När du lånar online går det snabbt och smidigt att ansöka, oftast tar det bara några minuter. Du får börja med att fylla i dina uppgifter som namn, folkbokföringsadress, personnummer, mobilnummer och/eller mailadress. Du väljer även hur mycket pengar du vill låna samt när du vill betala tillbaka. Det kan även krävas att du verifierar din identitet med till exempel BankID.

Om du söker via en jämförelsesajt så får du erbjudanden från alla sajter som matchar dina kriterier, men du kan även söka direkt från hemsidan från det företag du har bestämt dig för. Fördelen med att söka via en jämförelsesajt är att det bara görs en kreditupplysning på dig. Svaret brukar komma inom 15-60 minuter om du söker under arbetstid, men kan ta upp till 24 timmar för att få in alla svar. De flesta snabblåneföretagen jobbar även kvällar och helger, så du kan få svar snabbt dygnet runt beroende på långivaren.

Det bästa med snabblånen, jämfört med traditionella banklån, är att processen från att ansöka tills dess att du har pengarna på kontot går på minuter istället för dagar (ibland månader). Om du godkänts för ditt snabblån har du nämligen pengarna direkt på kontot så fort du godkänts. Långivarna har konton hos de flesta stora bankerna i Sverige så att de kan använda direktöverföring, ingen väntetid med andra ord.

Vad kostar det att låna pengar?

Om du vill låna pengar med låg ränta så passar traditionella banklån bättre än snabblån. Dock är de svårare att få beviljade, och det krävs oftast en säkerhet. För att låna pengar utan säkerhet så är snabblånen det bästa alternativet. Använd den effektiva räntan för att jämföra kostnaden för lånen, men tänk på att den effektiva räntan räknas på ett år. Oftast betalar du tillbaka ett snabblån på 10-90 dagar, så du kommer aldrig upp i flera hundra procent i faktiskt kostnad för lånet. Kostnaden för lånet påverkas av hur snabbt du väljer att betala tillbaka. Som ny kund får du ibland räntefritt under en viss period, men många gånger gäller det bara mindre summor. För att få låna större summor måste du ha lånat tidigare så att långivaren har testat din återbetalningsförmåga. Långivarna är skyldiga att redovisa alla kostnader innan du ansöker om lånet. Du ser alltså den nominella räntan, den effektiva räntan samt hela summan som du ska betala tillbaka, innan du ansöker.

Var kan man låna pengar trots betalningsanmärkning?

Hos snabblåneföretagen kan du många gånger låna pengar trots betalningsanmärkning. De ser till din ekonomiska situation i dagsläget snarare än hur det var när du fick betalningsanmärkningen. Om du uppfyller deras övriga krav på dig som låntagare så utgör inte en betalningsanmärkning några problem. Hos traditionella banker blir du överlag alltid nekad lån om du har en betalningsanmärkning. Om du har skuldsaldo hos Kronofogden kommer du varken att beviljas ett snabblån eller ett banklån.

Låna pengar utan inkomst

Någon typ av taxerad inkomst krävs nästan alltid för att kunna ta ett lån. Att du har pengar som kommer in ger en garanti till långivaren att du faktiskt kan betala tillbaka pengarna i tid. Det behöver dock inte vara en tjänsteinkomst, utan kan vara till exempel din pension eller sjukersättning. Om du är i en situation där du kommer att ha svårt för att betala tillbaka ett lån så är det antagligen inte den bästa lösningen. Kontakta din kommun för att få hjälp att ordna upp din ekonomi, och bli av med eventuella skulder istället. Ta inte nya lån för att betala tillbaka gamla, det kommer bara att förvärra din ekonomiska situation. Kontakta långivaren direkt för att förhandla om en ny avbetalningsplan istället.

Vem får låna ut pengar?

Alla får låna ut pengar, du som privatperson kan också bli långivare. Det finns så kallade Peer-to-Peer företag som fungerar som en mellanhand, där privatpersoner sätter in pengar på ett konto som sedan lånas ut till andra privatpersoner. Belöningen är en hög avkastning, men det innebär även en viss risk. För etablerade låneföretag bör du alltid försäkra dig om att det är ett licensierat kreditbolag som är under tillsyn av Finansinspektionen. Då vet du att du har ett konsumentskydd och att företaget följer lagar och regler. Du kan se vilka företag som är registrerade, och vilka de varnar för, på FI:s hemsida.

Rabattkoder

Rabattkoder för CDON 2018

CDON är Nordens största varuhus online, och de har verkligen allt. Sortimentet ökar stadigt för att du som konsument ska kunna hitta allt du behöver på samma sajt. Vid starten 1999 satsade företaget främst på att sälja CD-skivor, men detta växte snabbt till att inkludera annan underhållning som spel och film, samt böcker och hemelektronik. […]

Elavtal

Jämför elpriser – tjäna tusenlappar

Idag finns fler elbolag än någonsin tidigare och vilket man väljer har rätt stor betydelse för ekonomin eftersom priserna på el kan variera kraftigt. Särskilt utslagsgivande blir valet om du är en storförbrukare av el, kanske för att du är villaägare och använder elvärme. Det finns praktiska tjänster online där du jämföra de priser olika […]

Försäkringar

Hur hittar man rätt pensionsförsäkring?

Pensionen består av tre delar: den allmänna pensionen som staten betalar ut, tjänstepensionen som kommer från de arbetsgivare du haft som betalat in till pensionen, samt den privata pensionen som är det du själv sparar till pensionen. En pensionsförsäkring är en del av det privata sparandet. Många är osäkra på hur de bäst väljer rätt […]

Privatekonomi & lån

Att ta ett SMS lån

Ett sms lån är en typ av konsumentlån där du får svar på din ansökan snabbt, och du får pengarna direkt in på kontot ännu snabbare. Långivarna har konton hos alla svenska storbanker så att de kan utföra en direktbetalning till ditt bankkonto, det går på bara några minuter. Alla kan hamna i en ekonomisk […]

Elavtal

Så hittar du rätt bland alla elavtal

Det är inte riktigt så enkelt att välja elavtal som man skulle kunna tro och önska. Det beror på att det finns många elbolag och även flera olika typer av elavtal. I regel behöver du två olika avtal, ett hos den som äger elnätet och ett annat hos den leverantör som som producerar elen du […]

Logga in på Passagen

Passagen rekommenderar: