Bensinkort

Vad är ett bensinkort?

Ett bensinkort fungerar som ett helt vanligt kreditkort, vilket innebär att du alltså gör dina köp på kredit och får en faktura i slutet av månaden som ska betalas. Ett bensinkort kan användas vid alla typer av köp, men är extra förmånligt då det används för att betala för bruket av en bil. Det innebär inte att ett bensinkort uteslutande kan användas på en specifik mack, utan snarare att tanken bakom kortet är att det ska vara extra passande för alla som äger ett fordon. 

Bensinkort är ett kreditkort

I dagsläget har de flesta större mackkedjorna ett eget kreditkort och de fördelar du får genom att välja ett kort från en specifik utgivare är således också kopplat till en specifik kedja. Det finns däremot också bensinkort som ger övriga fördelar utöver att de gör det billigare för dig att tanka.

Samla bonus och få rabatter

En av de allra största fördelarna med ett bensinkort är att du får bonuspoäng när du betalar med kortet. Det här kan liknas vid ett lojalitetsprogram där du samlar poäng som du sedan kan lösa in till rabattkuponger. Vissa bensinkort kommer också ge tillgång till specifika erbjudanden, exempelvis att du kan köpa spolarvätska till ett rabatterat pris eller att du får tvätta bilen för en lägre kostnad.

Bensinkort ger Bonus och Rabatter

Det som kan skilja de olika korten åt är vilka inköp som ger dig bonuspoäng. Vissa bensinkort ger dig enbart bonus när du betalar på en viss bensinmack, och andra bensinkort ger dig bonus på alla inköp du gör med kortet. Det betyder i korthet att du kan få bonus om du betalar med ditt kreditkort på ICA när du köper veckans matvaror, och eftersom du på det sättet kan tjäna in fler bonuspoäng är ett sådant bensinkort ofta att föredra i jämförelse med ett som bara ger bonus på utvalda bensinmackar. Inköp hos konkurrerande bensinmackar räknas dock aldrig som bonusgrundande.

Vill du få rabatt på drivmedel, vilket antagligen är tanken bakom att du funderar på att skaffa ett bensinkort, ska du kontrollera hur stor cashback du får. Kortutgivarna kan antingen ange detta belopp som en procent, eller också så att du får ett visst antal ören i rabatt per liter. 

Vilket bensinkort passar bäst?

För att du ska få ut så mycket som möjligt av ett bensinkort ska du tänka igenom hur du brukar röra dig med fordonet. Tankar du alltid på samma bensinstation i närheten av ditt hem är det troligtvis bäst att välja att skaffa ett bensinkort från just den macken, även fast den inte tillhör någon av de större kedjorna. Är du istället en bilförare som gör många längre bilresor kan det vara bättre att välja att skaffa ett bensinkort från en av de ledande kedjorna. Sannolikheten för att du kommer köra förbi en av dem när du är på bilturer är stor, vilket också gör att du kommer få mer tillbaka av ditt bensinkort. 

Sammanfattningsvis ska du alltså tänka igenom hur du använder din bil och var du oftast tankar när du väljer bensinkort. Väljer du att ansöka om ett kort från någon av de större kedjorna kan du också titta närmare på vad de olika korten kommer med för övriga fördelar, utöver rabatt på drivmedel. Eftersom de stora kedjorna är väletablerade i Sverige är det inte heller särskilt svårt att börja tanka på en ny mack om du tycker att något av korten är mer förmånligt än de andra.

Jämför olika bensinkort

Kostnaden för olika bensinkort är en av de avgörande faktorerna som bestämmer om ett visst kort är bra eller inte. Det du som kund behöver göra innan du ansöker om ett kort är därför att noggrant läsa igenom de olika villkoren som följer med ett kort. För att du ska ha ett så bra underlag att utgå från som möjligt kan du börja med att räkna ut hur mycket pengar du lägger på drivmedel varje år, så att du får en tydlig överblick över vad din bilkörning kostar dig. 

Bensinkort kan vara förknippade med en del olika avgifter. Det är också de avgifterna som styr om ett kort är ett bra eller dåligt val för dig. När du jämför bensinkort ska du därför börja med att kontrollera om de kort du är intresserad av har någon årsavgift. Årsavgiften är en summa du betalar för att få ha kortet, men den ger dig egentligen ingenting speciellt utöver själva kortet. Det finns både bensinkort som har års- eller månadsavgifter och sådana som är gratis att ansöka om, så det gäller att titta noga på det utbud som finns.

Jämför olika bensinkort

Det andra som är viktigt för dig som ska ansöka om ett bensinkort är att läsa på om hur höga räntorna är. Eftersom du handlar på kredit med ett bensinkort kan utgivarna också debitera dig ett räntebelopp varje månad. En del bensinkort har ingen ränta alls förutsatt att du betalar hela fakturan när du får den hem på posten eller i internetbanken, medan andra bensinkort adderar en ränta från dag ett. Om räntorna är höga kan det bli mer dyrt än förmånligt att ha ett kort. När du tittar på räntorna kan du ha nytta av att ställa dessa i jämförelse mot det bonussystem som kortet kommer med och din körning. Det allra smartaste är att göra en kalkyl som innefattar alla delar så att du kan räkna ut vad som ger dig mest för pengarna.

Självklart ska du också titta närmare på räntans storlek. Kom ihåg att det är skillnad på nominell och effektiv ränta, och att det är smartast att utgå från den effektiva räntan när du jämför. Den procentsats som utgivaren anger som effektiv ränta inkluderar nämligen alla kostnader som kommer med att ha kortet. Det innebär att både månadsavgifter, årsavgifter, räntor och eventuella faktureringskostnader finns inräknat i procenttalet.

Vilken kreditgräns ska du välja?

På ditt bensinkort kommer du ha en kreditgräns som du inte kan överskrida. För många som skaffar sitt första kreditkort kan det vara frestande att välja en så hög gräns som möjligt, men det är inte alltid så klokt. Det allra bästa är att räkna på sin ekonomi för att därefter kunna avgöra hur stora belopp man klarar av att betala varje månad. 

Med ett bensinkort går det ofta att dela upp betalningarna så att man betalar en viss summa varje månad. Så långt det är möjligt rekommenderas det ändå att man ska betala fakturan i sin helhet. Gör man inte det finns det en risk för att skuldbeloppet bara kommer växa och växa i takt med att tiden går. Väljer man att dela upp sina betalningar måste man också ha i åtanke att räntan ökar markant hela tiden, vilket gör att man kommer få betala betydligt mycket mer än summorna man egentligen betalat för de inköp man har gjort.

Bensinkort med försäkringar

En sista sak att titta närmare på gällande bensinkort är om de har några tillhörande försäkringar. Flera bensinkort kommer med en så kallad “tanka fel-försäkring”. Den går i korthet ut på att du får ersättning om du av misstag skulle ha tankat bilen med fel drivmedel så att motorn skär sig. Även om det kanske hör till ovanligheterna att det händer så är det värt att överväga den försäkringen, speciellt i de fall man är flera förare som använder fordonet. 

Vill man ha en reseförsäkring kan man också välja att leta efter bensinkort som innehåller en sådan. De reseförsäkringarna kan ha olika villkor och täcka olika typer av resor, men det vanligaste är att alla resor man gör omfattas så länge man har betalat resan med bensinkortet. Det är alltså inte enbart bilresor som omfattas av en sådan reseförsäkring, utan också sådana som görs med tåg eller flyg. Precis som med allt annat gällande försäkringar ska man kontrollera vad villkoren säger för att veta att man väljer en reseförsäkring som passar en. 

Checklista när du väljer bensinkort

Checklista när du väljer Bensinkort

Så, innan du ansöker om ett bensinkort ska du göra ordentlig research och kartlägga dina egna behov. De saker du ska göra för att kunna välja rätt bensinkort är alltså:

  • Välj ett bensinkort som passar dina körvanor
  • Kontrollera vilka bonusar och rabatter du får med bensinkorten
  • Kontrollera hur höga avgifterna och räntorna för ett visst kort är
  • Räkna ut hur hög kreditgräns din ekonomi klarar av
  • Fundera på om du vill att kortet ska ha någon tilläggsförsäkring

Följer du de här punkterna och gör ordentliga jämförelser innan du ansöker om ett bensinkort kommer du med största sannolikhet göra en lyckad affär och kunna spara en hel del pengar varje år!