Hälsa & Fritid

Hur fungerar D-vitamin?

Människor tillgodoser sitt behov av D-vitamin genom att vistas i solen samt genom vissa livsmedel. Det finns även vitamin D kosttillskott som rekommenderas att ta om man riskerar att få för lite D-vitamin, men det är heller inte bra att få i sig för mycket av det goda. D-vitaminet hjälper kroppen att ta tillvara på kalcium och fosfor vilket i sin tur stärker skelettet. Dessutom är D-vitamin viktigt för att hålla immunförsvaret på topp, hämma svåra sjukdomar som cancer, MS, Alzheimers och diabetes typ 2, samt ge dig friskare hud och hår.

D-vitaminet lagras i kroppens fettvävnad, men endast under ett par månader. I Sverige kan vi alltså inte tillgodose våra behov under vintern genom att exponera oss för solen under sommaren, så håll uppsikt om du börjar märka av symptom. D-vitaminbrist är lite lurigt och “smyger sig på”, så var noga med att få i dig kost som är rik på D-vitamin, helst året runt, för att vara på den säkra sidan.

Solskensvitaminet

Under sommarmånaderna räcker det med att vistas ute i solen mitt på dagen, ca 15 minuter några gånger i veckan, men tänk på att ju mörkare hy du har desto längre tid måste du vistas i solen för att få samma effekt. Upptaget påverkas även av din ålder, om du har solkräm samt av luftföroreningar. Det räcker oftast bra med att ansikte och armar träffas av solstrålarna, så dra upp ärmarna en stund även om det är lite ruggigt. Visst är det skönt att vända ansiktet mot solen en riktigt klar vinterdag, men det har tyvärr ingen effekt på dina D-vitaminnivåer eftersom solen inte är lika stark på vinterhalvåret. Om din skugga är lika lång, eller längre än dig själv, så tillverkas inget D-vitamin från solen eftersom den står för lågt på himlen.

Mat med D-vitamin

D-vitaminrik kost är främst animaliska produkter, så veganer och vegetarianer måste vara extra uppmärksamma på att äta rätt. D2 kommer från växtriket, som svamp och alger, medan D3 främst kommer från animaliska produkter. Om du är vegan eller av andra anledningar inte vill eller kan äta animaliska produkter måste du därför läsa noga vilken typ av D-vitamin som ingår i kosttillskottet eller livsmedlet om det är berikat på konstgjord väg. Tillsatt D3 kommer vanligtvis från fettet i fårull.

Du hittar mycket D-vitamin i följande produkter:

  • Fet fisk som lax, abborre, sill och makrill
  • Svamp från skogen som kantareller, trattkantareller och Karl Johan
  • Ägg
  • Vitamin D berikade livsmedel som margarin, fil och yoghurt

Tecken på D-vitaminbrist

Anledningen till att hålla koll på dina D-vitaminnivåer är för att det kan ha allvarliga konsekvenser om du lider av D-vitaminbrist under en längre tid. Bristen orsakar urkalkning av skelettet, vilket leder till osteomalaci hos vuxna, och rakit, även kallat engelska sjukan, hos barn.

Symptomen för D-vitaminbrist kan tyda på många olika sjukdomar, så för att vara helt säker är det bäst att utföra ett D-vitamintest. Vanliga symptom är:

  • Trötthet, nedstämdhet och irritabilitet
  • Muskelsvaghet
  • Värk i skelettet
  • Frakturer
  • Koncentrationssvårigheter
  • Kramp eller svårighet att gå normalt

D-vitaminbrist hos barn

Om barn lider av D-vitaminbrist så kan de drabbas av sjukdomen rakit. Det innebär att benstommen blir mjuk och böjlig eftersom kroppen inte kan lagra tillräckligt med kalcium och fosfor. För att undvika D-vitaminbrist hos barn rekommenderas att de får D-droppar dagligen, upp till två års ålder, samt längre om de ingår i någon av riskgrupperna.

Vitamin D kosttillskott för de som tillhör en riskgrupp

När det kommer till D-vitaminbrist så finns det vissa personer som har större risk för att drabbas, och rekommenderas att tillföra D-vitamin genom kosttillskott. För äldre personer, eller de som har svårt att ta sig ut och vistas i solen kan kosttillskott vara ett måste. Samma sak om du till stor del täcker alla hudytor med kläder eller solkräm. Som vi tidigare nämnt kan du behöva kosttillskott om du har mörkare hy, eller av någon anledning inte får i dig tillräckligt med D-vitaminrik kost. Överviktiga personer tillhör också en riskgrupp eftersom de har svårare att komma åt det D-vitamin som finns lagrat i kroppsfettet.

Det är särskilt viktigt för gravida att få i sig tillräckliga doser då D-vitamin behövs för att fostret ska kunna växa och utvecklas. En brist kan påverka ditt barns utveckling både under graviditeten och efter förlossningen. Tala med din barnmorska om du är orolig för dina D-vitaminnivåer.

Du kan inte överdosera på D-vitamin från solen eller kosten, men bör inte inta för höga halter via kosttillskott. För mycket D-vitamin kan nämligen bidra till kalciuminlagring i mjuka vävnader, vilket påverkar hjärta och njurar negativt. Du kan läsa mer om Livsmedelsverkets rekommendationer för D-vitamin här.

Logga in på Passagen