Rätt sätt att inreda med ljus

Senaste uppdatering: Fredag 19 maj 2023

Om du läser inredningstidningar, strövar runt i affärer som säljer heminredning eller söker efter inspirationsbilder på hur du kan använda belysning i ditt hem kommer du hitta mängder av snygga rum som känns inbjudande. Att inreda med ljus och belysning är ett enkelt sätt att både skapa rätt atmosfär i ett rum och att få en bra belysning som är rätt för dina ögon beroende på vad rummet används till. Det kan vara svårt att veta hur du ska använda ljus i inredningen, något som Frida Ramstedt, en erkänd inredningsbloggare, vittnar om.

Belysningens funktion är viktig

Ramstedt säger att det vanligaste som människor glömmer bort när de väljer belysning är att fundera över vilken funktion lamporna ska ha. En hel del människor köper bara lampor för att de ska vara dekorativa, men glömmer bort att belysningen också har ett annat syfte – att underlätta för oss när vi vistas i utrymmet där lamporna finns.

Ramstedt har blivit omtalad som författare efter att hennes bok om inredning som funktion översatts till 25 språk. I boken framhåller hon det faktum att inredning inte bara är estetisk utan även måste vara funktionell. Ett av kapitlen i boken handlar om just belysning, och där menar Ramstedt att det är extra viktigt att inreda rätt. Det gäller inte minst oss som bor i Sverige eftersom det här är ett land som är mörkt stora delar av året, och det är bevisat att människans välmående påverkas av mängden ljus. Likväl påverkas även vår hälsa och vårt mående av hur bra vi kan se. 

Se över belysningen under hösten

För att åstadkomma en så bra belysning som möjligt är det enligt Ramstedt klokt att se över valet av ljuskällor under hösten när det börjar bli mörkare. När det är mörkare ute är det enklare att se hur ljuset fungerar inomhus, och även att få en känsla av hur rummen känns om de inte är upplysta.

Enligt Ramstedt ska alla rum ha en takbelysning som kan ge ljus åt hela rummet utan att det blir några skuggor. Den typen av belysning kallar hon för jämn väntrumsbelysning och ska användas när man exempelvis letar efter något eller ska städa. Utöver att varje rum ska ha en sådan takbelysning ska man också satsa på funktionslampor. Deras syfte är att ge belysning åt den aktivitet som ska utfäras i rummet.

Belysning i olika rum

Något Frida Ramstedt har lagt märke till när hon tittar i inredningsmagasin och bekantar sig med inredningsstilar i bostadsannonser på Hemnet är att många väljer att hänga en lampa rakt ovanför matbordet. Det kan bli fel eftersom armaturen ofta har nakna lampor och är öppen, vilket gör att man kommer bli bländad av det ljus som kommer från lamporna. 

En korrekt belysning just ovanför matbordet är när man väljer en lampa som har ett nedåtriktat ljus så att man avgränsar hur stor spridning belysningen har. Ramstedt säger också att det är viktigt att hitta rätt höjd på belysningen. Just ovanför ett köksbord är den absolut bästa höjden någonstans mellan 55–65 centimeter ovanför bordsytan. I köket behöver du också ha belysning ovanför arbetsbänkarna så att du kan se vad du gör utan att bli trött i ögonen. 

När du ska välja belysning till ditt vardagsrum ska du inte bara ha en lampa i taket. Du ska även tänka på att ha en läslampa vid soffan. Utför du andra aktiviteter i vardagsrummet ska du även tänka på att du ska kunna belysa dem med funktionsljus, exempelvis om du brukar sitta i en fåtölj och handarbeta eller lösa korsord.

I badrum behöver du tänka på att ha en belysning som gör det lättare att exempelvis sminka sig, raka sig och applicera linser i ögonen. Du ska undvika att ha ett skarpt ljus som kommer ovanifrån för det kommer göra att du ser hålögd ut, vilket försvårar de aktiviteter du ska göra i badrummet.

Satsa på flera ljuskällor i varje rum

Att ha belysning på olika platser utifrån aktivitet är alltså det som kallas för funktionsljus. Utöver att ha funktionsljus behöver man också satsa på stämningsljus. Sådan belysning ska göra mörka hörn lite ljusare och bidra till en mysig atmosfär. Har man exempelvis tavlor på väggarna eller konst hemma kan man med fördel välja att punktbelysa föremålen för att de ska komma till sin fulla rätt. 

Enligt Ramstedt ska varje rum ha mellan fem till sju lampor för att det ska vara tillräckligt. Många tycker det låter som mycket, men Ramstedt vill förtydliga att alla inte behöver användas samtidigt. Något annat Ramstedt anser är viktigt är att inte placera alla lampor på samma höjd för att det då skapas en form av ljusmidja i rummet. Genom att sprida ut ljuskällorna på olika höjder får man istället ett mer varierat och vågigt ljus.

Välj rätt armatur

Placering och mängden ljuskällor är inte allt. Du ska också välja rätt armatur. Ramstedt tipsar om att det går att se på bilder på hur lampan ser ut när den är tänd, eller att titta på hur ljusspridningen ser ut när lampan är påslagen i ett mörkt utrymme. En bra armatur ska fylla sin funktion och ge en ändamålsenlig spridning av ljuset, och det kräver att företaget har kunskap om hur man skapar bra utformningar på armaturer. Ett exempel på det är enligt Ramstedt att det för Poul Henningsen tog ett helt decennium innan han var klar med PH-lampan.

Ta hjälp av experter

Det finns en hel del att ha i åtanke när man planerar sin belysning och om det blir för överväldigande är det bra att ta hjälp av experter. Flertalet lampbutiker kan göra konsultationer i ditt hem för att hjälpa dig åstadkomma rätt belysning. Det går också att ta bilder på hur ditt hem se ut och visa dem i affären där du ska köpa din belysning. 

Några enkla punkter kan du alltid tänka på vid valet av belysning:

  1. I badrummet ovanför handfatet ska du välja en ljuskälla som kommer rakt framifrån.
  2. Du behöver inte använda taklampan när hela rummet inte ska vara upplyst. Lampan i taket ska ge ljus åt hela rummet.
  3. Använd punktbelysning för att framhäva tavlor.
  4. Installera läslampor där du vill kunna läsa eller göra en annan aktivitet som kräver bra belysning.
  5. När du väljer mysbelysning kan du satsa på mjuka och varma lampor för att få ett diffust ljus. 
  6. Vid sängen ska du ha ett riktat ljus.
  7. Installera lampor ovanför köksbänken för att du ska kunna se vad du gör när du tillreder mat.
  8. Lampan ska ha en höjd på cirka 55–65 centimeter ovanför köksbordet.