Elavtal

Passagens guide till billig och miljövänlig el 2018

Genom att se över dina elkostnader och jämföra nya alternativ kan du spara mycket pengar. Ha det som vana att gå igenom dina fasta kostnader när bindningstiden börjar löpa mot sitt slut. Förhandla sedan med din nuvarande leverantör utifrån konkurrenternas priser. Om de inte kan gå ner i pris, så tveka inte att byta bolag. Här går vi igenom vad du bör tänka på när det gäller just elavtal.

Jämför elpriser eller löp risk att betala för mycket

För att hitta den billigaste elen är det bra att jämföra olika elbolag och typer av elavtal. Elen kostar olika beroende på var i landet du befinner dig, Sverige delas upp i fyra elområden. Energimarknadsinspektionen övervakar elmarknaden, och på deras hemsida elpriskollen kan du jämföra elpriser.

Elpriserna styrs av elbörsen Nord Pool. Där anges spotpriset per kWh. Detta är det rörliga elpriset och anges i öre per kWh. Spotpriset inkluderar inte påslagen från elleverantörena eller andra kostnader. När du jämför priser måste du därför se till att till exempel avgifter, moms och skatt är inkluderat i priset.

Vilket elbolag är bäst då? Priset är inte allt

Att jämföra priset innan du väljer elbolag är givet. Det är där du ser mest effekt på om elbolaget är bra eller inte. Det kan skilja många tusenlappar om året om du väljer fel elleverantör, eller ett avtal som inte passar ditt boende. Så vilken elleverantör är bäst? Vi på Passagen anser att det bästa företaget är det som kan få dig att känna att du har förstått alternativen, och hur du avgör vilket avtal som passar dig. Att treva i mörkret och välja avtal utifrån lockpriser och marknadsföring är inte schysst, så undvik de elbolag som inte ger dig den hjälp du behöver.

Har du ett elavtal med ett företag du aldrig får tag på eller aldrig får svar på dina frågor från? Ett elbolag som månar om sina kunder, har en kunnig och tillgänglig kundservice och villkor som är enkla att förstå är något vi värdesätter. Många elbolag kan ge dig som kund rabatter och förmåner i andra sammanhang, som vid köp av elcykel eller byte till luftvärmepump till exempel.

För att minska klimatpåverkan jobbar många elbolag aktivt med miljöfrågor. Du påverkar också i och med ditt val av källan till elproduktionen. Fördelarna med att göra miljömedvetna val väger upp de extra kronorna det kostar om året. Om produktionen påverkar närmiljön åtgärdar många svenska bolag genom miljöprojekt. Det är dock inte alla som gör det, så läs noga vad just det bolaget bidrar med om miljöfrågan är viktig för ditt val av elbolag. Lokala bolag stöttar ofta lokala föreningar, som ungdomssporten i området. Vissa bolag stöttar dig som vill bli elproducent. Du kan producera el för ditt eget hushåll, men även koppla upp dig mot elnätet och sälja överskottet.

Elnät, elbolag och elavtal – Passagen reder ut begreppen

Det finns mycket att tänka på när det kommer till elen. Här försöker vi på Passagen att reda ut skillnaden mellan elnät, elleverantör och elavtal. Vilket elbolag och elavtal du har ser du på räkningarna du får hem. Där står även angivet hur många kWh du gör av med varje månad, vilket kan vara bra att veta då du jämför både elbolag och avtalsform. Genom att hålla koll på dina kWh kan du se om din förbrukning minskar.

Elnät i Sverige

Elnätet är infrastrukturen för att kunna transportera elen från produktionsplatsen till ditt hem. Lite som vägarna där lastbilar transporterar mat till din närbutik. Elnätet är ett enda system som är uppbyggt av stamnätet, regional- och lokalnäten. Stamnätet sträcker sig även till flera grannländer för att vi snabbt ska kunna importera och exportera el. Spänningen i elnätet måste alltid vara stabilt. Standardspänningen i ett vägguttag är 230 volt, och frekvensen är 50 Hz. De regionala näten och lokalnäten ägs oftast av olika privata företag, men du kan inte själv välja nätleverantör. Det du kan välja är vilket elbolag du vill ska leverera din el, via elnätet.

Elbolag i Sverige

Elleverantörerna, eller elbolagen, köper sin el från elproducenterna på elbörsen Nord Pool. Du som slutkund köper sedan elen från elleverantörerna, inte från elproducenterna. Det är i ditt val av elbolag som du kan spara mest pengar, och göra mest för miljön. Vissa bolag, som GodEl säljer bara el märkt med Bra Miljöval. Många elbolag har regional anknytning och kan erbjuda bra priser för just ditt område. Sedan finns det större bolag, som Vattenfall som ägs av svenska staten, som är en stor aktör på både den svenska och den europeiska elmarknaden.

Elavtal

När du ingår elavtal kan du välja mellan fast-, rörligt- eller mixavtal. Med ett fast avtal är priset per kilowattimme bundet. Bindningstiden brukar vara på ett, två eller tre år. På så sätt vet du alltid exakt vad din förbrukning kommer att kosta. Det kan vara en fördel om du har en tajt budget som måste planeras noga för att räcka till. Med ett rörligt elavtal ändras priset per kilowattimme utifrån prisutvecklingen på elbörsen. Elbörsen styrs av tillgång och efterfrågan. Under vintern är efterfrågan på el högre för att kunna värma upp alla bostäder, då stiger priserna. Om elproducenterna producerar för mycket el så sjunker priserna. Om du väljer mixavtal har du till hälften fast pris och till hälften rörligt pris.

Energikällor – varifrån elen kommer

Beroende på vilken energikälla som har använts för att framställa elen har den olika stor påverkan på miljön. Om du vill måna om jorden, vår natur och dina barns framtid är miljövänliga alternativ de bästa. De kan vara något dyrare, men ju fler som väljer el märkt Bra Miljöval, desto mer kan priserna pressas. Det bidrar även till en minskad efterfrågan på ohållbar el.

Vad räknas som grön el?

Ursprungsmärkt el kallas lite missvisande för grön el. Ursprungsmärkningen garanterar att elen kommer från en viss energikälla, men det ställs inga miljökrav på framställningen av elen. Att välja ursprungsmärkt el från förnybara källor är bra, och att välja el märkt Bra Miljöval är ännu bättre. Elbolagen godkänns för Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen. Den elen är också från förnybara källor, men det ställs även krav på att produktionen tar hänsyn till miljön. Dessutom så går pengar från varje köpt kWh till projekt för energieffektivisering och minskad miljöpåverkan. I dagsläget skiljer det några hundralappar om året att försörja en villa med el märkt Bra Miljöval jämfört med el från en ohållbar källa, och ännu mindre för att försörja en lägenhet.

Om du väljer ursprungsmärkt el så betyder det inte att du bara får el från den källan i dina ledningar. Det betyder att så många kWh el som du förbrukar, så mycket el från den specifika källan går ut i elnätet. Följande förnybara källor är alla bättre för miljön än vad el från kärnkraft, fossilkraft eller andra ohållbara källor är. Dock påverkar de fortfarande sin närmiljö. Här är några exempel på hur el märkt med Bra Miljöval skiljer sig från enbart ursprungsmärkt el.

Vindkraft

Genom stora vindturbiner tas vindens energi tillvara på genom att driva en elgenerator. Vindkraft är en förnybar energikälla, men vindkraftsparkerna har mött hårt motstånd. Boenden i områden där vindkraftverken sätts upp anser många gånger att de är miljöfarliga, fula och högljudda. För att få märkningen Bra Miljöval får vindkraftverken inte vara placerade nära känsliga fågelområden, Natura 2000-områden eller skyddade skogsområden.

Vattenkraft

Vattenkraft utvinns ur strömmande vatten och står för cirka hälften av all elproduktion i Norden. Detta kan förekomma naturligt i vattendrag eller som undervattensströmmar i haven, eller i konstgjorda dammar. Vattenkraft påverkar oftast miljön ganska mycket. Tillförsel eller avsaknad av vatten påverkar ekosystemet i hög grad, och inte bara just där vattenkraften utvinns. För att få Bra Miljöval på vattenkraft krävs därför att inga vattendrag torrläggs och översvämmas i processen, utan de måste ha ett jämnt vattenflöde. Det får heller inte påverka djurlivet i område – till exempel krävs att alternativa vattenpassager byggs för fiskar som vandrar.

Solkraft

Solkraft står i dagsläget för en ganska liten del av elförsörjningen i Sverige. Detta av den enkla förklaringen att vi inte har så många soldagar om året. Dock blir tekniken bättre och mer anpassad för mindre solljus, så det blir allt vanligare. Om du har möjlighet att installera egna solpaneler på taket så kan du i viss mån, eller helt och hållet, bli självförsörjande på el.

Hur minskar jag min elförbrukning?

Genom att minska din elförbrukning är du inte bara snäll mot plånboken, utan även mot miljön. Många tips har du säkert redan hört tidigare, men de är värda att upprepas.

Minska elförbrukningen i badrummet

 • Stäng av vattnet när du borstar tänderna och tvålar in dig
 • Byt till snålspolande toalett, duschmunstycke och kranar
 • Se till att inga kranar, eller toaletten, droppar, det kostar på både el- och vattenräkningen
 • Duscha istället för att bada, så snabbt och kallt du klarar av
 • Fyll alltid tvättmaskinen, tvätta på 30 grader eller eko-programmet, samt lufttorka tvätten
 • Lämna inte handdukstorken på eller saker som eltandborste eller rakapparat i standby-läge
 • Se över vilka eldrivna apparater du använder i badrummet och om de verkligen är nödvändiga

Minska elförbrukningen i köket

 • Uppgradera till energisnåla vitvaror
 • Se till att dina vitvaror är i gott skick, håll rent bakom kyl och frys samt frosta av om det behövs så drar de mindre energi
 • Handdiska inte under rinnande vatten, fyll diskhon eller stäng av vattnet utom när du sköljer disken
 • Om du handdiskar direkt behöver du inte använda diskmaskin. Om du använder maskin använd snabbprogram med lägre temperatur och utan torkning
 • Om du ska använda ugnen försök att göra flera rätter samtidigt så att du inte behöver ödsla energi på att värma upp den flera gånger
 • Använd inte köksfläkten om det inte behövs eftersom den även transporterar ut uppvärmd luft

Minska elförbrukningen i vardagsrummet och övriga hemmet

 • Se till att alla dörrar och fönster är tätade så att inte varmluften smiter ut, detta gäller hela huset
 • Alla apparater i standby-läge drar också ström. Lyser en lampa så är den på, dra ur kontakterna till det du inte använder och stäng av TV, datorer och TV-spel helt
 • Dra ur alla laddare ur kontakterna när du inte använder dem eftersom de drar ström även om apparaten inte är inkopplad
 • Byt ut alla lampor till lågenergilampor eller LED-lampor
 • Släck lyset när du lämnar rummet och släpp in dagsljus i största möjliga mån
 • Sänk temperaturen ett par grader och ta på dig en extra tröja och ett par tofflor istället

Är det möjligt att köpa el utan avgift, abonnemang eller bindningstid?

Ja, om du är redo att investera i att bli självförsörjande. Även om Sverige inte är världens soligaste land så är det möjligt att bli självförsörjande genom att installera solpaneler. Tunnfilmssolceller är speciellt anpassade för förhållanden där det inte finns så mycket solljus. Priset på solceller sjunker i samma takt som tekniken blir bättre. Om du ansluter ditt solcellssystem till elnätet kan du söka investeringsstöd för installationskostnaderna. Ansökan behandlas av Länsstyrelsen i ditt län. Ansök via blankett eller via Boverkets e-tjänster. Om du inte ansöker om investeringsstöd kan du istället göra ROT-avdrag. För din överskottsel som går ut i elnätet går det att få skattereduktion. Den får du via inkomstdeklarationen. Om du momsregistrerar dig kan du även sälja din överskottsel till elhandelsföretag.

Passagens tips och tricks

 • När du flyttar in i ett nytt boende blir du tilldelad ett elhandelsföretag med anvisat pris. Gör ett aktivt val så snart som möjligt så att du kan välja ett billigare alternativ som passar dig.
 • Kolla upp när bindningstiden för ditt avtal löper ut samt hur lång uppsägningstid du har. Gör det nu och lägg in en påminnelse i kalendern. Då är du redo att byta avtal utan att behöva betala för dubbla avtal eller betala skadestånd för att du bryter kontraktet.
 • Se över nya alternativ varje gång ditt avtal löper ut. Mycket hinner ändras på elmarknaden under ett år.

Logga in på Passagen

Passagen rekommenderar: