Byta elbolag – en guide

Anmärkning: Detta är en sponsrad artikel.

Senaste uppdateringen: Fredag 19 maj 2023

El används idag till många olika saker, allt från att värma maten till att ladda telefonen. När elräkningen kommer ser du hur mycket el du har använt och hur mycket det kostar. I Sverige är elanvändningen som högst under kalla vinterdagar. För att att klara topplast timmen krävs det enligt Elbyte.se att det inte bara finns installerad effekt utan även tillgänglig produktion. Eftersom el inte lagras i större utsträckning kan elbrist uppstå.

Under de månader under sommaren  när elanvändningen är som minst sjunker den till ungefär två tredjedelar av vinterns mest elintensiva månader.

Att byta elavtal är en viktigt del i processen för att spara pengar och många svenskar gör detta just nu hos Elbyte. Men det kan finnas andra anledningar till att vilja byta elavtal. Många byter elavtal vid en flytt. Då säger man upp sitt gamla kontrakt och väljer ett nytt (om det inte är så att man väljer att ta med elhandelsavtalet).

Byta elbolag- fem enkla steg

  1. Se över ditt befintliga elavtal
    Ta fram nuvarande avtal och se din uppsägningstid.Hur ser uppsägningstiden ut för det avtalet som du har idag? Det ska enligt den stora jämförelsetjänsten Elbyte alltid framgå på din faktura om du har en uppsägningstid eller inte. Det vanligaste vid ett rörligt avtal är att man har en månads uppsägningstid. 
  2. Rörligt eller fast pris
    Fundera om du vill ha rörligt eller fast pris.Se över din situation och om du är villig att binda upp dig för ett lägre elpris för stunden eller om du vill ha rörligt elpris. Väljer du ett rörligt elpris kan man behöva vara mer insatt i hur marknaden går. Vissa väljer att halvårsvis ha rörligt och halvårsvis fast. Rörligt elpris kan kräva lite mer engagemang då man oftare behöver byta elbolag för att slippa onödiga kostnader, såsom att hamna på ett tillsvidareavtal som är 30-50 % dyrare än ett vanligt avtal. 
  3. Hitta bästa elavtal
    Jämför olika elavtal och bolag.Vid detta steg har du förhoppningsvis tagit fram din elförbrukning per år, bestämt dig för rörligt eller fast elpris och kollat din uppsägningstid. Nu gäller det därför att hitta ett nytt bra elavtal som du kan teckna. Då handlar det givetvis om att jämföra elavtal baserat på dina preferenser. Du bör se över vilka alternativ du har och detta kan vara omständigt. 
  4. Välj bästa elbolaget för dig
    Välj det som passar dig bäst. Du bör nu ha fått en lista över elleverantörer som kan ge just dig el. Elpriserna beror på var du bor, när du byter och vilka elleverantörer som finns. 
  5. Genomför bytet av elbolag
    Genomför bytet! När du tagit ditt beslut om det bolaget som du vill byta till passar utifrån dina preferenser gäller det bara för dig att byta till det elbolaget du önskar. Det är fördelaktigt att använda tjänsten Elbyte för att låta dem hitta det bästa elpriset på marknaden.